Joulun lahjaperinne

Joulu on yksi maailman laajimmin juhlituista ja odotetuista juhlapäivistä ja sen jouluperinne on keskeinen osa juhlan viehätystä. Joululahjat ovat enemmän kuin vain fyysisiä esineitä – ne kantavat mukanaan symboliikkaa, rakkautta ja antamisen iloa. Mutta mistä tämä lahjaperinne juontaa juurensa ja miksi se on säilynyt niin vahvana läpi vuosisatojen?

etusivu-leijuvat_lahjapaketit
Christmas decoration and gift boxes over grey background. Copy space.

Historialliset juuret

Joulun lahjaperinteen juuret voidaan jäljittää sekä kristillisiin että pakanallisiin perinteisiin. Kristillisen uskon mukaan joululahjat juontavat juurensa siihen hetkeen, kun itämaan tietäjät toivat lahjoja Jeesus-lapselle. He toivat kultaa, suitsuketta ja mirhaa, jotka symboloivat kunnioitusta, hengellisyyttä ja kuninkuutta. Tämä tapahtuma on kirjattu Raamatun evankeliumeihin ja on vaikuttanut voimakkaasti joulun lahjaperinteen muotoutumiseen.

Samalla joulun ajoittuminen talvipäivänseisauksen tienoille liittyy pakanallisiin juhliin, kuten roomalaiseen Saturnalian ja germaaniseen juhlaan nimeltä Juul. Näissä juhlissa vaihdettiin lahjoja ja vietettiin yhteisiä aterioita. Keskitalven juhlaan liittyvä lahjojen antaminen ja yhdessäolo toivat valoa synkkään talven aikaan.

Lahjojen symboliikka

Joululahjoilla on syvä symboliikka. Ne edustavat rakkautta, välittämistä ja anteliaisuutta. Antamalla lahjoja osoitamme rakkauttamme ja arvostustamme läheisillemme. Lahjojen valmistelu ja antaminen ovat tapa ilmaista kiitollisuutta ja iloa siitä, että voimme olla osa toistemme elämää. Lahjat ovat myös tapa tuoda toisille iloa ja luoda yhteisiä hetkiä, joita muistellaan vielä pitkään.

Arvo-Lahja

Alk. 99,90 €

Arvo-lahjakortin upeassa lahjavalikoimassa mm. Polar sykesensori ja TinyLux lihashuoltovasara. Lahjansaaja voi valita haluamansa lahjan kotiin toimitettuna.

Lempi-Lahja

Alk. 59,90 €

Lempi-lahjakortti sisältää n. 30 tarkkaan valittua lahjavaihtoehtoa. Valikoimassa mukana mm. suosituimpia palveluita ja tavaralahjoja. Erinomainen valinta esim. syntymäpäivä- tai häälahjaksi.

Onni-Lahja

Alk. 19,90 €

Onni-lahjakortti on helppo ja edullinen tapa antaa lahja jonka lahjansaaja voi valita itse. Esim. Finnkino Superlippu, BookBeat äänikirjapalvelu tai NoHo ravintolalahjakortti.

Kaupallistuminen ja moderni lahjaperinne

Teollistumisen ja kaupungistumisen myötä 1800-luvulla joululahjojen antamisesta tuli yhä yleisempää ja kaupalliset intressit alkoivat liittyä vahvemmin joulunviettoon. Kaupallisuus nosti esiin myös lahjojen antamisen paineen – kuinka suuret ja kalliit lahjat ovat riittävän hyviä? Tämä onkin välillä hämärtänyt lahjojen alkuperäistä symboliikkaa ja korostanut materiaalisuutta.

Nykyään joulun lahjaperinne on monipuolinen ja yksilöllinen. Lahjat voivat olla fyysisiä esineitä, aineettomia kokemuksia tai hyväntekeväisyyslahjoja. Sähköinen lahjakortti on helppo tapa muistaa läheisiä ja lahjakortin personoinnilla lahjasta saa tehtyä vielä muistettavamman. On hyvä kuitenkin muistaa, että lahjojen antamisessa on ennen kaikkea tärkeää lahjojen välittämä tunneilmaus, ei niinkään niiden arvo tai koko. 

Joulun lahjaperinne on kulkenut pitkän matkan historiaa, uskontoa ja kulttuuria. Se yhdistää menneitä perinteitä ja nykypäivän arvoja, symboloiden rakkautta, anteliaisuutta ja yhdessäoloa. Vaikka kaupalliset näkökulmat saattavat joskus varjostaa lahjojen alkuperäistä merkitystä, voimme edelleen ylläpitää tätä perinnettä sydämellisellä antamisella ja ilolla siitä, että voimme tehdä toisillemme hyvää juhlan hengessä. Joulun lahjat eivät ole pelkkiä tavaroita – ne ovat symboleita rakkaudesta ja yhteydestä, jotka tekevät joulusta erityisen ajan vuodesta.

Näin Lahjakaupan -lahjat toimivat

Lahjanantajalle helppo ja nopea tapa tehdä unohtumaton vaikutus

Valitse sopiva lahjakortti

Valitse sopiva lahjakortti valikoimastamme. Voit myös valita montako lahjaa kortilla voi lunastaa.

Muokkaa lahjakortti

Voit käyttää valmista lahjakorttipohjaa tai tehdä täysin oman näköisen kortin. Korttiin saa halutun tekstin ja kuvan.

Kortin toimitus

Kortti voidaan toimittaa suoraan lahjansaajan sähköpostiin tai voit tilata sen omaan sähköpostiisi. Voit myös ajastaa kortin lähetyksen haluamaasi ajankohtaan.